Neulominen parantaa keskittymistä ja rentouttaa.

 


Jos haluat rentoutua, tai rauhoiuttua, juuri silloin voi olla hyvä hetki neuloa. 
Jo neulepuikkojen esiin kaivaminen ja langan valitseminen saattaa aktivoida kehossamme ja mielessämme  niitä positiivisia reaktioita, jotka liittyvät käsitöiden tekemiseen. Ne ovat usein vahvasti mielihyvää tuottavia, kiireettömiä, positiivisia hetkiä, jossa sallittaan itselleen omaa aikaa. Toistuva rytmikäs liike korostaa vaikutuksia.Työn painneille ja kiireiselle arjelle on hyvää vastapainoa käsityöt, jotka ovat pääpiirteittäin hitaasti eteneviä. 

Neulominen etenkin kuulon varaiseen oppimiseen yhdistettynä parantaa opittavan asian sisäistämistä. Pieni yksinkertainen motorinen liike parantaa kielellisen informaation vastaanottamista. Toisaalta taas käsitöden tekeminen yhdistettynä sisäistättävään asiaan voi olla hyvin kongreettistakin ja sillä tavoin tiedon pystyy omaksumaan paremmin. Voit opetella esimerkiksi sisäelimien latinankielisiä nimiä kirjomalla sisäelimet. Toisaalta voit tiputella silmukoille voimalauseita neuloessasi, jotta mielesi olisi vastaanottavaisempi uudelle ajattelutavalle. 

Myös lankojen väreillä saattaa olla yllättäviä vaikutuksia. Esimerkiksi vihreän värin on tutkittu parantavan keskittymistä. Se tosin ei ole ihme, sillä missä muualla olisimme yhtä levollisen vastaanottavia, kuin metsässä. Punainen on todella aktivoiva ja saa sydämemme lyömään nopeammin, mutta isoina pintoina se saattaa nostaa stressikäyrää. 

Tietenkin kaikessa on myös yksilöllisiä vaihteluita. Joku saattaa sydän juuriaan myöten vihata vihreää. Jollain taas saattaa olla niin karmaisevia kokemuksia neulomisesta, ettei se suinkaan tuota yhtään mielihyvää, tai iloa. Voisin itsekin olla hyvin se tyyppi, joka inhoaa neulomista, sillä neuletyöni koulussa oli aina pahiten solmussa ja käsityönopettajani päästeli ärräpäitä selvittäessään sykkyröitä. Jostain syystä rakastin neulomista silti.

 Rakastan neulomista ja sen tuomaa levollista oloa! Rakastatko sinäkin? 

-Riina 

Kommentit